Het verschil tussen Arabica en Robusta

Het verschil tussen Arabica en Robusta

donderdag, 10 maart 2016 07:56 | Coffee Burundi

Er zijn ruwweg twee koffieplanten: Arabica en Robusta.

Robusta is een vrij jonge plant (rond 1900 ontdekt) en veel sterker dan Arabica. In tegenstelling tot de Arabica-plant, die pas boven 900 meter hoogte groeit en slechts in perfecte omstandigheden (niet teveel zon/regen/wind), groeit Robusta laag en kan goed tegen wisselende weersomstandigheden. De bonen zijn resistenter en langer houdbaar. Ze zorgen na branding voor een volle, stevige smaak (robuust) en een mooie crema wanneer deze gezet is.

Arabica daarentegen is zachter van smaak en bezorgt ook geen bittere nasmaak, in tegenstelling tot Robusta. De eerste smaak van Arabica is fris en de nasmaak is zoet. In Arabica zit tot 60 procent minder cafeïne dan in Robusta.

Cafeïne
Cafeïne is een bijproduct van onder meer koffie, chocola en thee. Cafeïne werkt vaatvernauwend, je kunt er hoofdpijn van krijgen, je hartslag verhoogt, je kunt last krijgen van zweetaanvallen, en het houdt je wakker. Cafeïne kun je dus beter vermijden.

Maar dat betekent niet dat je geen koffie kunt drinken. Wij adviseren (vanzelfsprekend) Arabica. In Arabica koffie zit 1,4 procent cafeïne, terwijl dat in Robusta koffie 4 procent is. Arabica is ook zachter van smaak dus is sowieso aan te bevelen.

Verder is het goed om te weten dat hoe korter de gemalen koffie in contact is met water, hoe minder cafeïne erin zit. Cafeïne komt vrij wanneer er water door de koffie gaat. In filterkoffie – zeker gezet met koffie uit de supermarkt, waar over het algemeen meer Robusta inzit – zit de meeste cafeïne. Als het je wakker houdt en je na het eten toch zin heb in koffie kun je dus het beste een espresso nemen. Daarbij is de cafeïne na drie kwartier uitgewerkt.

 

© 2023 Coffee Burundi · by Amped